RAQAMLASHTIRISH JARAYONIDA O‘QITUVCHILARNING RAQAMLI KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK MEXANIZMLARI VA SAMARALI YECHIMLAR - Sa’dinov Azizbek Akram o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ta’lim tizimida raqamlashtirish jarayonining jadallashuvi o‘qituvchilardan yangi tipdagi kasbiy tayyorgarlikni, xususan raqamli kompetensiyani rivojlantirishni talab qilmoqda. Bu jarayonni ta’limning an’anaviy usullari bilan ta’minlashning imkoni yo‘q, chunki raqamli kompetensiya zamonaviy pedagogdan texnologiya, metodika, kommunikatsiya, tahlil va refleksiya sohalarida kompleks yondashuvni talab etadi. Shu bois o‘qituvchilarda raqamli kompetensiyani shakllantirish va chuqurlashtirish bo‘yicha pedagogik mexanizmlarni ilmiy asoslash muhimdir. Karimov fikricha, raqamli kompetensiyani rivojlantirish samaradorligi o‘qituvchining ta’lim jarayonini innovatsion metodlar orqali loyihalashtirish va boshqarish qobiliyatiga bog‘liq [1].