RAQAMLASHTIRISH DAVRIDA O‘QITUVCHINING RAQAMLI KOMPETENSIYASINI SHAKLLANTIRISH: NAZARIY ASOSLAR VA ZARUR KO‘NIKMALAR - Sa’dinov Azizbek Akram o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Bugungi raqamlashtirish jarayonlari ta’lim tizimida tub o‘zgarishlarni yuzaga keltirib, o‘qituvchidan yangicha yondashuv, raqamli madaniyat va zamonaviy kompetensiyalarni talab qilmoqda. Raqamli kompetensiya tushunchasi o‘qituvchining axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan samarali foydalana olishi bilan cheklanmay, balki ta’lim jarayoniga raqamli pedagogika yechimlarini integratsiya qilish, media savodxonlik, axborot xavfsizligi, sun’iy intellekt vositalari bilan ishlay olish kabi ko‘nikmalarni ham qamrab oladi. Muslimov o‘qituvchining kompetensiyasini “pedagogik faoliyatni zamon talablari asosida tashkil etish uchun zarur kasbiy bilim, ko‘nikma va malakalarning yagona tizimi” sifatida izohlaydi [1]. Demak, raqamli kompetensiya o‘qituvchining kasbiy kompetensiyasining ajralmas tarkibiy qismi hisoblanadi. Bugungi raqamlashtirish jarayonlari ta’lim tizimida tub o‘zgarishlarni yuzaga keltirib, o‘qituvchidan yangicha yondashuv, raqamli madaniyat va zamonaviy kompetensiyalarni talab qilmoqda. Raqamli kompetensiya tushunchasi o‘qituvchining axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan samarali foydalana olishi bilan cheklanmay, balki ta’lim jarayoniga raqamli pedagogika yechimlarini integratsiya qilish, media savodxonlik, axborot xavfsizligi, sun’iy intellekt vositalari bilan ishlay olish kabi ko‘nikmalarni ham qamrab oladi. Muslimov o‘qituvchining kompetensiyasini “pedagogik faoliyatni zamon talablari asosida tashkil etish uchun zarur kasbiy bilim, ko‘nikma va malakalarning yagona tizimi” sifatida izohlaydi [1]. Demak, raqamli kompetensiya o‘qituvchining kasbiy kompetensiyasining ajralmas tarkibiy qismi hisoblanadi.