FRAZEOLOGIK ANALOGLAR VA ULARNING TASNIFLANISHI - Maqsudova Shaxnoza Muxsinjon qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Hozirgi zamon tilshunosligida turli tillardagi frazeologik birliklarni o‘rganish dolzarb muammolardan biri hisoblanadi. Frazeologik analoglar turli xalqlarning madaniy, tarixiy va psixologik jihatdan qanday umumiylikka ega ekanligini ko‘rsatib beradi. Tillarning frazeologik tizimlarini taqqoslash orqali biz tillarning o‘xshashliklari va farqlarini aniqlay olamiz, bu esa tarjima nazariyasi, qiyosiy tilshunoslik va tillararo muloqot uchun katta ahamiyat kasb etadi.Ushbu tadqiqot ishining asosiy maqsadi frazeologik analoglarning mohiyatini ochib berish, ularning turlarini aniqlash va klassifikatsiya tamoyillarini ilmiy jihatdan asoslashdan iborat. Tadqiqot davomida bir qancha muhim vazifalarni amalga oshirish ko‘zda tutilgan. Birinchidan, frazeologik analog tushunchasining aniq ta’rifini berish zarur. Ikkinchidan, frazeologik analoglarning asosiy turlarini batafsil tavsiflash lozim. Uchinchidan, klassifikatsiya mezonlarini ishlab chiqish muhim ahamiyatga ega. Nihoyat, konkret tillar, xususan ingliz va o‘zbek tillari materialida amaliy misollar keltirish tadqiqotni to‘ldiradi.