ХИСОРАК СУВ ОМБОРИ МАЖМУАСИДАН БУҒЛАНИШ ТУФАЙЛИ ЙЎҚОТИЛГАН СУВ МИҚДОРИНИ АНИҚЛАШ УСУЛИЗҚИ - Соҳибов Д.З.; Назаров Ш.Ю.; Мустафаева Р.A.; Mукаррамов С.Б. (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Аннотация: Сув ресурсларининг сезиларли даражада йўқотилишига олиб келадиган асосий омиллардан бири сув омборлари сув юзаси ва сувдан бўшаган қатлами юзасидан буғланиши ҳисобланади. Ушбу мақолада Хисорак сув омборлари мажмуаси мисолида буғланиш учун сув йўқотилиши таҳлил қилинади. Сув омборларининг сув юзасидан буғланиши муқаррар ҳодисадир, шунинг учун сув омборларининг иш режими ушбу сув йўқотишларини камайтириш зарурлигини ҳисобга олиши керак. Кўп йиллик изланишлар натижасида яратилган “Хисорак сув омбори мажмуаси иш режимини ҳисоблаш” компьютер дастури ёрдамида буғланиш ҳисобига йўқотилган сув миқдори кам сувли, ўртача сувли ва кўп сувли йиллар учун аниқлаш усули келтирилган.