HAVO TRANSPORTI TIZIMIDA DRONLAR FAOLIYATINI RAQAMLASHTIRISH VA INTEGRATSIYALASH - Avezov Sardor Kadamovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Hozirgi davrda texnologiyaning jadal sur’atlar bilan rivojlanishi transport sohasida ham tub burilishlar yasamoqda. Xususan, havo transporti tizimida zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan keng foydalanish, jarayonlarni raqamlashtirish va avtomatlashtirish asosiy tendensiyaga aylanib bormoqda. Bu o‘zgarishlar doirasida ayniqsa dronlar yoki uchuvchisiz uchish apparatlarining joriy qilinishi alohida ahamiyat kasb etmoqda. Avvallari faqat harbiy yoki maxsus yo‘nalishlarda foydalanilgan dronlar hozirgi kunda fuqarolik aviatsiyasi, logistik xizmatlar, ekologik monitoring, qishloq ho‘jaligi, havodan kuzatuv, xavfsizlik va boshqa ko‘plab sohalarda keng qo‘llanilmoqda. Bu tendensiya dronlar faoliyatini yanada tizimli va samarali boshqarish, havo transporti infratuzilmasiga uyg‘unlashtirish zaruratini yuzaga keltirmoqda.