ATROF-MUHIT OMILLARI VA TURMUSH TARZINING IRSIY KASALLIKLAR RIVOJLANISHIGA TA’SIRI - Abdunazarova Zulayxo Sharifqulovna; Sharipova Shaxnoza Zokirovna; Erqulova Lobar Alisher qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Anotatsiya: Ushbu tezisda atrof-muhit omillari va inson turmush tarzining irsiy kasalliklar rivojlanishiga ta’siri ilmiy jihatdan tahlil etiladi. Tezisda genetik kasalliklarning faqat irsiy omillar natijasi emasligi, balki tashqi muhit ta’siri – ekologik ifloslanish, kimyoviy moddalar, radiatsiya, noto‘g‘ri ovqatlanish, chekish va alkogol iste’moli kabi omillar bilan chambarchas bog‘liqligi yoritilgan. Shuningdek, turmush tarzi va ekologik omillar genlarning faolligini o‘zgartirib, gen ekspressiyasi jarayonlariga ta’sir qilishi, natijada ayrim yashirin irsiy kasalliklarning yuzaga chiqishiga sabab bo‘lishi ilmiy manbalar asosida izohlangan. Tadqiqot natijalari sog‘lom turmush tarzini shakllantirish va irsiy kasalliklarning oldini olishda ekologik madaniyatni oshirish muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.