O‘ZBEKISTON AHOLISI ORASIDA KENG TARQALGAN GENETIK KASALLIKLAR VA ULARNING OLDINI OLISH CHORALARI - Abdunazarova Zulayxo Sharifqulovna; Sharipova Shaxnoza Zokirovna; Erqulova Lobar Alisherovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Anotatsiya: O‘zbekiston aholisi orasida genetik kasalliklarning tarqalishi dolzarb tibbiy-biologik muammolardan biridir. Genetik kasalliklar DNKdagi mutatsiyalar natijasida vujudga kelib, organizmning irsiy xususiyatlariga ta’sir ko‘rsatadi. Mamlakatimizda gemofiliya, talassemiya, Daun sindromi, fenilketonuriya va albinizm kabi irsiy kasalliklar nisbatan keng tarqalgan. Ularni erta aniqlash va oldini olish uchun tibbiy-genetik maslahat, prenatal diagnostika va genetik skrining usullari qo‘llanilmoqda. Sog‘lom nikohni targ‘ib qilish, ekologik xavfsizlikni ta’minlash va aholi genetik savodxonligini oshirish orqali irsiy kasalliklarning kamayishiga erishish mumkin.