KARYER EKSKAVATORLARINING ISH REJIMLARINI OPTIMALLASHTIRISHNI ASOSLASH - Usmonov Maftunjon Zohidjon o‘g‘li; Karomatova Zilola Xasan qizi; Elbekov Jasurbek Ulug‘bek o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ochiq konlarda keng qo‘llaniladigan bir cho‘michli ekskavatorlarning asosiy ishchi mexanizmlarining (bosim va ko‘tarish) o‘zaro muvofiqlashtirilgan ishlashini ta’minlash orqali ekskavatsiya jarayonining energosamaradorligini oshirish masalalari ko‘rib chiqilgan. Amaliy kuzatuvlar ekskavatsiya jarayonida mexanizmlar o‘rtasidagi muvofiqlikning yetishmasligi natijasida ish siklining cho‘zilishi va energiya sarfini ortishini ko‘rsatmoqda. Tadqiqotda ekskavator cho‘michining harakati uchun umumiy uzatish mexanizmining matematik modeli ishlab chiqilgan, ekskavatsiya jarayoni imitatsion model orqali simulyatsiya qilingan va optimal rejim parametrlari aniqlangan. Taklif etilgan yechimlar ekskavatsiya jarayonida energiya sarfini kamaytirish va mashina samaradorligini oshirish imkonini beradi.