SPORT MAKTABI O’QUVCHILARIDA IRODAVIY HOLAT DIAGNOSTIKASI - Tog'ayev Dostonjon Isoqovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Sport maktabi o‘quvchilarida iroda har bir yosh sportchi hayotida va sport tarbiyasida muhim ahamiyatga ega bo‘ladi. Iroda deganda, inson o‘z oldiga maqsad qo‘yib, unga erishishda turli qiyinchilik, to‘siqlarga qaramasdan o‘zini boshqara olish, his-tuyg‘ularini nazorat qilish, mehnatsevarlik, qat’iyatlilik va sabr-toqat ko‘rsatish kabi ijobiy xususiyatlar tushuniladi. Aynan shu xislat sportchilar hayotida va mashg‘ulot jarayonlarida juda zarur va kerakli bo‘lib qoladi. Chunki sportda ko‘plab ruhiy bosimlar, mashg‘ulotlarning jismoniy va ruhiy og‘irligi, raqobat kuchi, shuningdek, turnir va musobaqalardagi hayajon, g‘alabasiz chiqish yoki muvaffaqiyatsizlik holatlarining barchasi sport o‘quvchilari iroda kuchi va mustahkamlik darajasiga bog‘liq bo‘ladi.