KARBON KISLOTA VA XLORATLAR ASSOSIDAN KAM ZAHARLI DEFOLIYANTLAR TAYYORLASH - Abduqayumova Mohinur Abdurashidovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu maqolada karbon kislotalar va xloratlar asosida kam zaharli defoliantlar tayyorlash texnologiyasi, ularning kimyoviy xususiyatlari hamda qishloq xo‘jaligi ekinlariga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot jarayonida turli konsentratsiyadagi birikmalar sinovdan o‘tkazilib, ularning samaradorligi, o‘simlik barglarining to‘kilish tezligi va ekologik xavfsizligi tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, karbon kislotalar bilan xloratlarni muvozanatli nisbatda qo‘llash orqali defoliatsiya samarasi oshadi va atrof-muhitga salbiy ta’sir kamayadi. Taklif etilgan kam zaharli defoliantlar paxtachilikda hosilni sifatli yig‘ib olish va ekologik barqarorlikni ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.