SANOAT KORXONALARIDA RESURSTEJAMKOR TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH SAMARADORLIGI - Ergashev Sarvar Alisher o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Hozirgi globallashuv va raqobat kuchaygan davrda sanoat tarmoqlarining barqaror rivojlanishi resurslardan oqilona foydalanish, chiqindilarni kamaytirish va energiya samaradorligini oshirish bilan chambarchas bog‘liqdir. Resurstejamkor texnologiyalar (ya’ni, energiya, xom ashyo va suv kabi tabiiy resurslarni tejamli ishlatishga qaratilgan texnologiyalar) iqtisodiyotning innovatsion rivojlanish omillaridan biri sifatida e’tirof etilmoqda. Ular ishlab chiqarish tannarxini kamaytirish, ekologik muhitni yaxshilash va sanoat korxonalarining raqobatbardoshligini oshirish imkonini beradi. O‘zbekiston Respublikasi sanoat sektorida ham resurstejamkor texnologiyalarni joriy etish masalasi dolzarb bo‘lib, bu yo‘nalishda davlat siyosati, ekologik me’yorlar va xalqaro standartlarga muvofiq islohotlar amalga oshirilmoqda. Mazkur tezisda sanoat korxonalarida resurstejamkor texnologiyalardan foydalanish samaradorligini iqtisodiy, ekologik va tashkiliy jihatdan tahlil etish hamda ularning amaliy ahamiyatini yoritish maqsad qilingan.