SANOAT KORXONALARIDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNI QO‘LLASH IMKONIYATLARI VA AFZALLIKLARI - Ergashev Sarvar Alisher o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Bugungi kunda raqamli texnologiyalar jahon xo‘jaligi rivojining eng muhim drayverlaridan biri sifatida e’tirof etilmoqda. Ayniqsa, sanoat tarmoqlarida raqamlashtirish jarayonlari ishlab chiqarish samaradorligini oshirish, resurslardan oqilona foydalanish va raqobatbardoshlikni kuchaytirishda hal qiluvchi o‘rin tutadi. O‘zbekiston Respublikasida ham “Raqamli O‘zbekiston — 2030” strategiyasi doirasida sanoat korxonalarida raqamli texnologiyalarni keng joriy etish masalalariga alohida e’tibor qaratilmoqda. Raqamli texnologiyalarni joriy etish sanoatni boshqarish, ishlab chiqarish jarayonlarini avtomatlashtirish, resurslarni tejash va ma’lumotlar asosida qaror qabul qilish tizimlarini takomillashtirishga xizmat qiladi. Shu bois ushbu yo‘nalishda olib borilayotgan islohotlar sanoat korxonalarining barqaror rivojlanishini ta’minlashda strategik ahamiyatga ega. Raqamli texnologiyalar deganda ishlab chiqarish jarayonlarini avtomatlashtirish, axborot oqimini boshqarish, sun’iy intellekt (AI), Internet of Things (IoT), Big Data, bulutli hisoblash (cloud computing) va raqamli modellashtirish (digital twin) kabi texnologiyalardan foydalanishni anglash mumkin. Bunday texnologiyalar korxonaning barcha bo‘g‘inlarida — xomashyo tayyorlashdan tortib, mahsulotni iste’molchiga yetkazib berishgacha bo‘lgan bosqichlarda qo‘llanilishi mumkin.[1]