AJDODLARIMIZ MEROSINI O‘RGANISH JARAYONIDA TALABALARNING O‘QUV-BILISH FAOLIYATINI RIVOJLANTIRISHNING ILMIY-NAZARIY ASOSLARI VA PEDAGOGIK SHART-SHAROITLARI - Azizjon Jamolov (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Bugungi globallashuv davrida milliy o‘zlikni anglash, ma’naviy merosni asrab-avaylash va uni yosh avlod ongiga singdirish dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Ajdodlarimiz qoldirgan bebaho ilmiy, ma’naviy, falsafiy va diniy merosni chuqur o‘rganish talabalarda tafakkur, ijodkorlik va vatanparvarlik tuyg‘ularini shakllantirishda muhim o‘rin tutadi. ILMIY-NAZARIY ASOSLAR Ajdodlarimiz merosini o‘rganish jarayonining ilmiy-nazariy asoslari ta’lim falsafasi, shaxs rivojlanish nazariyalari, madaniy-tarixiy yondashuv va kognitiv psixologiya tamoyillariga tayanadi. Bu jarayonda: - Bilimni faol o‘zlashtirish nazariyasi asosida talabaning mustaqil fikrlashi va izlanish faoliyati rivojlanadi; - Madaniy-tarixiy yondashuv orqali shaxs milliy va umuminsoniy qadriyatlar uyg‘unligini anglaydi; - Kognitiv yondashuv talabaning bilish jarayonini — idrok, tafakkur, xotira, tahlil va umumlashtirish kabi aqliy faoliyatlarini faollashtirishni nazarda tutadi. Shuningdek, bu yo‘nalishda pedagogik integratsiya, ya’ni tarix, falsafa, pedagogika, psixologiya va diniy-ma’naviy manbalarni uyg‘un o‘rganish muhim ilmiy yo‘nalish hisoblanadi.