INDOLIL MOY KISLOTASI RUXLI TUZINING SINTEZI VA UNING BIOLOGIK FAOLLIGINI TADQIQ QILISHDA KIMYO FANINING O‘RNI - To‘ychiyev Elbek Jo‘raboy o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
O‘simliklar va hayvonlarga tizim sifatida qaralsa, bu tug‘ma farqlarni ba’zi fiziologik talablardagi o‘xshashliklarga qarama-qarshi qo‘yish mumkin. Ikkala guruh ham samarali ishlash uchun gomeostazdan foydalanadi, garchi ular bir xil parametrlarni tartibga solish shart emas. Bu bilan bog‘liq bo‘lgan teskari aloqa ko‘pincha hayvonlarda gormonaldir va ular o‘simliklarda ham bo‘lishi mumkin. Ikkala organizm to‘plamida ham stimullarga samarali javob berish uchun to‘qimalar va organlar darajasida hujayralar faoliyatini muvofiqlashtirish zarurati mavjud. 1960 yildan 1980 yilgacha o‘simlik gormonlari darajasini to‘g‘ri tahlil qilish jurnalda juda ko‘p joy egallagan. Munozaralar markazida 1960 yilgacha bo‘lgan ko‘plab tadqiqotlarda qo‘llanilgan bioassaylar miqdoriy aniqlashning mutlaq sharti bo‘lgan har qanday kimyoviy moddaning molekulyar identifikatsiyasini ta’minlamaydi (Reeve & Crozier) . , 1980 ). Bu bioassaylar bilan bog‘liq yagona noaniqlik emas edi, chunki javobning chiziqliligi, sezgirligi va takrorlanishi bilan bog‘liq boshqa muammolar ham aniqlandi. Shunday qilib, bioassay aniqlashlariga tayangan barcha tadqiqotlar shubha ostiga qo‘yildi. Shuni ta’kidlash kerakki, bioassaylarda qo‘llaniladigan DR munosabatlari potentsial fiziologik faollikni aniqlash va sezgirlikni aniqlash uchun juda muhimdir.