QORAQALPOG‘ISTON SHIMOLIY TUMANLARIDA ARAXIS (ARAXIS HYPOGAEA L.) YETISHTIRISH VA SUGPORISH TEXNOLOGIYASI - Atabaev Izzat Bazarbeyevich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: O‘zbekiston Respublikasi qishloq xo‘jaligida dukkaklilar, shu jumladan, araxis (Arachis hypogaea L.) katta iqtisodiy va oziq-ovqat ahamiyatiga ega. Qoraqalpog‘istonning shimoliy tumanlari geobotanik, iqlim va tuproq sharoitlari jihatidan araxis yetishtirish uchun muhim imkoniyatlarga ega hududlar qatoriga kiradi. Qishloq xo‘jaligi mahsulotlarining nisbatan kam hosildorligiga sabab bo‘layotgan omillardan biri hududlarda yangi, raqobatbardosh ekin turlarini joriy etish zaruriyati bilan bog‘liq. Shu jihatdan araxisni yetishtirish texnologiyasini takomillashtirish, tuproq va iqlim sharoitiga mos sug‘orish usullarini ishlab chiqish dolzarb masalalardan biri hisoblanadi.