TO‘QIMACHILIK SANOATIDA OXORLASH JARAYONINI RAQAMLI NAZORAT QILISH VA OPTIMALLASHTIRISH TIZIMINI ISHLAB CHIQISH - Mamadjonov Abdulaziz Ne'matjon og'li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada to‘qimachilik sanoatida oxorlash (apretlash) jarayonini raqamli nazorat qilish va optimallashtirish tizimini ishlab chiqish masalalari yoritilgan. Maqolada raqamli texnologiyalar yordamida oxorlash jarayonining harorat, bosim, namlik va vaqt kabi parametrlarini aniqlik bilan nazorat qilish usullari tahlil qilingan. Shuningdek, ishlab chiqilgan tizim ishlab chiqarish samaradorligini oshirish, energiya sarfini kamaytirish hamda mahsulot sifatini barqarorlashtirishga qaratilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamli boshqaruv tizimi real vaqt rejimida jarayonni kuzatish va avtomatik ravishda moslashtirish imkonini beradi. Bu esa inson omilini kamaytirib, to‘qimachilik korxonalarida texnologik jarayonlarni barqaror boshqarish imkoniyatini yaratadi.