MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA NUTQ BUZILISHINING OLDINI OLISH PSIXOLOGIYASI - Fayzulloyeva Mohinur Sa’dulo qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarda nutq buzilishining oldini olishning psixologik asoslari tahlil qilinadi. Bolaning nutq rivojlanishiga ta’sir etuvchi psixologik, pedagogik va ijtimoiy omillar, shuningdek, oilaviy muhit va tarbiya uslublarining o‘rni yoritiladi. Tadqiqotda nutq buzilishlarini erta aniqlash, korreksion ishlarni tashkil etish hamda bolada muloqotga ijobiy motivatsiyani shakllantirishning samarali usullari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, logoped, psixolog va ota-onalar hamkorligida nutq rivojlanishini qo‘llab-quvvatlash bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan. Maqolada L.S. Vygotskiy, A.R. Luriya, J. Piaget, va D.B. Elkonin kabi olimlarning nutq va tafakkur rivojlanishi haqidagi nazariy qarashlariga tayanilgan. Tadqiqot natijalari bolalarda nutq buzilishining oldini olishda kompleks yondashuvning zarurligini ko‘rsatadi.