JUFTTUYOQLI HAYVONLARDA QAYT ETILGAN NEMATODALAR - Kuchboyev A.E.; Amirov O.O. (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: O‘zbekiston hududida sutemizuvchilar sinfining jufttuyoqlilar turkumi bug‘usimonlar, quvushshoxlilar va to‘ng‘izsimonlar oilasiga tegishli 12 turi yashaydi va parazit nematodalarning definitiv xo‘jayinlari hisoblanadi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, jufttuyoqli hayvonlarda jami 106 turdagi nematodalar qayd etilgan bo‘lib, jumladan qo‘ylarda - 85, echkilarda – 66 va qoramollarda – 44, yovvoyi cho‘chqada - 8, xongulda -7, yelikda -16, sibir tog‘ echkisida - 25, morxo‘rda - 15, muflonda - 31, arxarda - 33, sayg‘oqda - 13 va jayronda – 20. Ular Chromadorea sinfiga tegishli bo‘lgan 17 oilaga mansubdir. Turlar tarkibi va soni bo‘yicha ko‘p bo‘lgani Haemonchidae, Molineidae va Trichostrongylidae oilalariga to‘g‘ri keldi. Jufttuyoqli hayvonlar ichida bug‘u va cho‘chqalarga nisbatan quvushshoxlilar vakillarida ko‘plab obligat parazitlar qayd etilgan.