ESG ЛОЙИҲАЛАРИДА РАҚАМЛИ ТЕХНОЛОГИЯЛАРДАН ФОЙДАЛАНИШ САМАРАДОРЛИГИ - Болабекова Гулрух Шарофиддин қизи (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Рақамли технологиялар ESG (экологик, ижтимоий ва бошқарув) лойиҳаларини амалга ошириш, мониторинг, таҳлил ва ҳисоботларни такомиллаштиришда муҳим роль ўйнайди. Нарсалар интернети (IoT), сунъий интеллект (AI), блокчейн ва катта маълумотлар каби технологиялар компанияларга атроф-муҳитга таъсирини самарали кузатиш, ресурсларни оптималлаштириш, шаффофликни ошириш ва углерод изини камайтиришга ёрдам беради. Рақамли эгизаклар ва жараёнларни автоматлаштириш барқарорлик ва ижтимоий масъулиятни яхшилашга ёрдам беради, булутли ҳисоблаш эса маълумотларнинг мослашувчанлиги ҳамда мавжудлигини таъминлайди. Ушбу технологиялар компанияларга ESG мақсадларига эришишда ёрдам беради ва манфаатдор томонлар ўртасида самарадорлик ва ишончни оширади.