MAQSUD SHAYXZODANING ADABIY-ESTETIK QARASHLARI - Xayriyev Xayriddin Sirojiddin oʻgʻli (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Maqsud Shayxzoda XX asr o‘zbek adabiyotining yetuk namoyandalaridan biri bo‘lib, uning adabiy-estetik qarashlari milliy uyg‘onish, tarixiy xotira va insoniy qadriyatlarni yuksak darajada ifodalashga qaratilgan. U o‘z asarlarida adabiyotning ijtimoiy vazifasini yuksak baholab, inson ruhiyati, tarixiy voqealar va milliy ongni shakllantirish masalalariga alohida e’tibor qaratgan. Shayxzoda adabiyotda realizm va romantizm yo‘nalishlarini uyg‘unlashtirib, badiiy obrazlarni teran falsafiy mushohadalar bilan boyitgan. Ushbu maqolada Shayxzodaning adabiy-estetik qarashlari, uning she’riyat va dramaturgiyadagi yondashuvlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi.