MEHNAT STAJINING PENSIYAGA TA’SIRI. XORIJ TAJRIBASI. - Nazarova Umida Kattaboy qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Mehnat staji – shaxsning ish faoliyati davomida rasman yoki norasmiy tarzda o’tkazgan ish yillari hisoblanadi. U har bir mamlakatning Qonunchilik bazasiga muvofiq, ish faoliyati davomida yopilgan soliqlar yoki sug’urta badallariga asoslanadi. Masalan, Germaniyada mehnat staji shaxsning pensiyaga chiqish yoshida pensiya nafaqasi miqdorini belgilaydi. Yaponiyada esa fuqarolarning mehnat faoliyati davomida to’lagan ijtimoiy sug’urta hissalari mehnat stajining asosiy tarkibiy qismi bo’lib xizmat qiladi. AQShda esa mehnat staji ish beruvchi yoki ishchining to’lagan pensiya to’lovlariga asoslanib, fuqaroning ishlagan yillari va olingan daromadlariga qarab hisoblanadi.