AGROKLASTER TIZIMINI BOZOR SEGMENTIDA RIVOJLANTIRISH MEZONLARI - Jo‘rayev Farrux Do‘stmirzayevich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu tadqiqotda agroklaster tizimini bozor segmentida rivojlantirish mezonlari va uning iqtisodiy samaradorligi tahlil qilingan. Raqobatbardoshlikni oshirish, investitsiyalar hajmini ko‘paytirish, eksport salohiyatini kengaytirish va resurslardan samarali foydalanish agroklasterning asosiy afzalliklari sifatida ko‘rsatib o‘tilgan. Shuningdek, miqdoriy ekonometrik usulning taqsimot qonunlari ijtimoiy-iqtisodiy jarayonlarni modellashtirishda qo‘llanishi muhokama qilingan. Taqsimot qonunlari diskret va uzluksiz tasodifiy miqdorlar asosida farqlanib, bashoratlash qisqa, o‘rta va uzoq muddatlarga bo‘linishi tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari agroklaster tizimining barqaror rivojlanishiga ko‘maklashadi.