IRRIGATSIYA KANNALLARIDA O‘ZAN DEFORMATSIYASINING TA’SIRI. - Safarova Muxlisa Akbar qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Jahonda kanallar yon tomon qiyaliklarining yuvilishi asosiy muammolardan biri hisolanadi. Dunyo miqyosida yuvilish hodisasining juda murakkabligi tufayli, o‘zan yon qiyaliklarning deformatsiyasini prognozlash bo‘yicha, bu jarayondagi hamma omillarning ta’sirini bira to‘la inobatga oladigan universal bog‘lanishlar mavjud emas. Kanallarni samarali loyihalash, qurish va ekspluatatsiya qilish uchun sifatli va ishonchli tadqiqotlar olib borilishini taqoza etadi. Hozirgi paytda kanallarning qurilishida hamda keyinchalik foydalanish jarayonining mavjud muammolaridan biri bo‘lib, o‘zan deformatsiyalari hisoblanadi.