YURAK KASALLIKLARINING GENETIK ASOSLARI VA ULARNI OLDINI OLISH. - Raubjonov Xusanboy Mamatolibovich, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Yurak kasalliklari jahon miqyosida eng keng tarqalgan sog‘liqni saqlash muammolaridan biri bo‘lib, har yili millionlab odamlarning hayotiga zomin bo‘ladi. Ularning ko‘pchiligi genetik omillar, yuqori qon bosimi, xolesterolning oshishi, yurak-qon tomir tizimining kasalliklari va turli ekologik omillar tufayli yuzaga keladi. Yurak kasalliklarining genetik asoslari nafaqat kasalliklarning rivojlanish mexanizmlarini yaxshiroq tushunishga yordam beradi, balki bu kasalliklarning oldini olish va davolash usullarini yanada takomillashtirishga imkon yaratadi. Shuning uchun yurak kasalliklarining genetik asoslarini o‘rganish va ularni oldini olish choralarini ishlab chiqish dolzarb ilmiy va tibbiy muammolar sirasiga kiradi. urak kasalliklari hozirgi kunda jahon bo‘yicha asosiy o‘lim sabablaridan biri hisoblanadi.