YASHIL IQTISODIYOT: RIVOJLANTIRISH ZARURIYATI VA ISTIQBOLLARI - Primova Dilafruz To‘lqinovna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu tezisda yashil iqtisodiyot tushunchasi, uning asosiy tamoyillari va rivojlantirish zaruriyati tahlil qilinadi. Zamonaviy iqtisodiyotning barqaror rivojlanishiga ekologik muammolar jiddiy ta’sir ko‘rsatmoqda, shuning uchun iqtisodiy faoliyatda ekologik jihatlarni hisobga olish dolzarb masalaga aylanmoqda. Yashil iqtisodiyot tabiiy resurslardan samarali foydalanish, energiya tejamkor texnologiyalarni joriy etish hamda ekologik toza ishlab chiqarish jarayonlarini shakllantirishga qaratilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, yashil iqtisodiyotning rivojlanishi nafaqat atrof-muhit muhofazasiga, balki uzoq muddatli iqtisodiy o‘sishga ham ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Yashil texnologiyalar va ekologik standartlarni joriy etish natijasida energiya samaradorligi oshib, tabiiy resurslardan oqilona foydalanish imkoni yaratiladi. Tezisda yashil iqtisodiyotni rivojlantirish istiqbollari bo‘yicha amaliy tavsiyalar ham berilgan bo‘lib, ular iqtisodiy siyosat yuritishda va strategik rejalashtirishda qo‘llanishi mumkin.