SIDERAT EKINLARINING TUPROQ UNUMDORLIGIGA TA’SIRI - Osmanov Shokirjon Zokirjon o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Mazkur tadqiqotda o‘tloqi bo‘z tuproqlarda kuzgi bug‘doydan so‘ng tritikale, xantal va vika kabi siderat ekinlarining turli usullarda qo‘llanilishi natijasida tuproqdagi chirindi, azot, fosfor va kaliy miqdorlarining o‘zgarishi tahlil qilindi. Tajriba natijalari ko‘rsatishicha, ushbu ekinlarning ko‘k massasini 100% qoldirib kuzgi shudgorlash usuli tuproq unumdorligini oshirishda eng samarali hisoblanadi.