METFORMIN VA GIPERGOMOSISTEIN: - Ismoilova Moxigul Yunus qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
2-tur qandli diabet (T2QD) bilan og‘rigan bemorlarda metformin eng ko‘p qo‘llaniladigan preparatlardan biri hisoblanadi. Uning uzoq muddatli qabul qilinishi ba'zi holatlarda vitamin B12 darajasining pasayishiga, natijada gipergomosistein darajasining ortishiga olib keladi. Bu holat yurak-qon tomir, neyropatik va kognitiv asoratlarga sabab bo‘lishi mumkin.