SANOAT MANIPULYATORLARI ORQALI NAZORAT QILISH - Mo‘ydinov Dostonbek; Ismanov Muhammadziyo (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Robotik manipulyatorlar juda nochiziqli murakkab va noaniq tizimlardir. Robotik manipulyatorlar texnologik, tibbiyot, sog'liqni saqlash, avtomatlashtirish, qishloq xo‘jaligi, ilmiy-tadqiqot va ta'lim, avtomobil, harbiy va kosmik va boshqalar kabi sohalarda keng qo‘llaniladi. Ushbu manipulyatorlarni samarali boshqarish ushbu sanoat vazifalarini bajarish uchun juda muhimdir. Parametr noaniqliklari, buzilishlar va chiziqli bo‘lmaganlar robot manipulyatorini boshqarishni juda qiyinlashtiradi. Tadqiqotchilar an'anaviy va aqlli boshqaruv usullaridan foydalangan holda robot-manipulyatorlarni boshqarish ustida ishlamoqda. Har qanday robot tizimini ishlab chiqishda to‘rtta asosiy muammo bor, chunki robototexnika tizimlari ko‘p domenli tajribani, oxirigacha ishlashni talab qiladi.