DEKKER VA BANKIR ALGORITMLARI: ZAMONAVIY OPERATSION TIZIMLAR VA PARALLEL DASTURLASH KONTEKSTIDA ILMIY TAHLIL - Umarov Bekzod Azizovich,; Sobirov Asadbek Nodirjon o'g'li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Maqolada zamonaviy operatsion tizimlar va parallel dasturlash sharoitida Dekker va Bankir algoritmlarining mohiyati, ishlash usullari, farqlari, afzalliklari hamda cheklovlari tahlil qilinadi. Dekker algoritmi ikki jarayon (ip) o‘rtasida o‘zaro eksklyuziya (mutual exclusion) ta’minlashga xizmat qilsa, Bankir algoritmi ko‘p jarayonli tizimda resurslarni xavfsiz taqsimlash orqali deadlock (o‘lik blok) holatining oldini olishga qaratilgan.