“AL-MILAL VA-N-NIHAL” ASARIDA HIND ETIQODLARINING YORITILISHI - Karimov Muhriddin Bahriddin o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu maqolada musulmon olimlaridan biri bo‘lgan Muhammad ibn Abdulkarim ash-Shahrastoniyning mashhur “Al-Milal va-n-Nihal” asarida hind e’tiqodlarining qanday yoritilgani tahlil qilinadi. Asar Islom dunyosida ilk bor turli dinlar va mazhablarni tizimli va mukammal shaklda tasniflagan nodir manbalardan biri hisoblanadi. Ayniqsa, unda musulmon bo‘lmagan xalqlarning diniy-falsafiy qarashlariga bo‘lgan ilmiy yondashuv e’tiborga loyiqdir. Mazkur tadqiqot doirasida Hindiston diniy-falsafiy tafakkurining yirik oqimlari — braxmanizm, buddizm va jaynizmning asosiy aqidaviy qarashlari, ilohiyotga bo‘lgan munosabati, ruh va jism haqidagi tasavvurlari tahlil qilinadi.