BOSHLANG‘ICH SINFLARDA O‘QUVCHILARNING O‘QUV-BILUV FAOLIYATINI TASHKIL ETISH - Nargiza Jahonova (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Maqolada bilish keng falsafiy ma’noda ijtimoiy-tarixiy amaliyotning rivojlanishiga bog‘liq holda ongda real borliqni aks ettirish va qayta tiklash jarayoni ekanligi xususida fikr bayon etilgan. Bilish jarayonida katta tajribaga ega olim ham, o‘quv predmetlarini o‘zlashtirish jarayonida fan asoslarini bilib olayotgan o‘quvchi ham subyekt funksiyasini o‘taydi. Ularning ikkalasi ham bilish jarayonida hissiy bilishdan mantiqiy bilishga, abstraktdan  konkretga va aksincha, konkretdan abstraktga, yakkadan (xususiydan) umumiyga, umumiydan xususiyga qarab boradi. Fanda kashfiyot qilish uchun olimning yo‘lini yorituvchi mash’ala ilmiy tadqiqot metodlari bo‘lsa, o‘qitish jarayonida ta’lim metodlari mavjud.