O’ZBEK ALIFBOSINING YARATILISH TARIXI VA NAZARIY ASOSLARI - Azamаtova Nigina Yoqubjon qizi (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Dunyoda hech bir kitob murg’akkina bolakay uchun ma`naviyat ko’zini ochishda alifbega teng kelolmaydi. Unda alifbe darslikmi yoki kitob? U bolaga savod sabo’ini berishda darslik, lekin uning ma`naviy dunyosiga vatan, ona, er, qo’yingki, borliq olam tushunchalarini ilk bora olib kirishi bilan mo’`jizaviy kitob vazifasini o’taydi. Shu sababli bunday kitobni yaratish behad mas`uliyatlidir. U hech qanaqa ilmiy yoki badiiy nomga ega emas, balki har bir xalq amal qilayotgan milliy alifbolarning boshlang’ich harflari nomlari qo’shilmasidan hosil bo’lgan so’zdan nom olgan.