KASB HUNARGA YO‘NALTIRISH ISHLARIDA MAKTAB PSIXOLOGINING O‘RNI - Sabatayeva Jadira Nurpeisovna; Duysebaeva Aqmaral Nuraliyevna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kasb-hunarga yo‘naltirish jarayonida maktab psixologining o‘rni va roli tahlil qilinadi. Bugungi kunda o‘quvchilarning kasbiy qiziqishlari, qobiliyatlari va shaxsiy xususiyatlarini o‘z vaqtida aniqlash va ularni to‘g‘ri yo‘naltirish muhim pedagogik-psixologik vazifa hisoblanadi. Maktab psixologi o‘quvchilarning individual imkoniyatlarini aniqlash, kasbiy orientatsiya testlari, suhbatlar, diagnostik metodikalar orqali ularning kelajak kasb tanloviga yordam beradi. Maqolada kasbiy yo‘naltirishning bosqichlari, maktab psixologining hamkorlik tamoyillari, ota-onalar va pedagoglar bilan birgalikdagi ishlari tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy psixologik yondashuvlar va innovatsion metodlar asosida kasb tanlashga oid qarorlar qabul qilish mexanizmlari yoritiladi.