MILLIY OZODLIK HARAKATLARI: BOSQIN, QARSHILIK VA KURASH - Abduqahorov Anvarjon Alijon o‘g‘li (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘rta Osiyoda, xususan, Turkiston hududida bosqinchi kuchlarga qarshi yuzaga kelgan milliy ozodlik harakatlari tahlil qilinadi. Tarixiy bosqinchilik jarayonlari, ularning mahalliy aholi hayotiga ta’siri, shuningdek, mahalliy xalqning turli shakllarda ko‘rsatgan qarshiliklari, qurolli va mafkuraviy kurash vositalari yoritiladi. Jadidlar, basmachi harakati va Turkiston muxtoriyati doirasidagi harakatlar misolida milliy uyg‘onish va erkinlik g‘oyalari tahlil qilinadi.