TIL VA YOSH: TURLI YOSH GURUHLARI NUTQIDAGI O‘ZGARISHLAR - Ergasheva Zebo Odiljon qizi (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tilning yoshga qarab o‘zgaruvchanligi sotsiolingvistik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Til nafaqat kommunikatsiya vositasi, balki shaxsiy va ijtimoiy tajribalarni aks ettiruvchi vosita sifatida ham ko‘rib chiqiladi. Turli yosh guruhlariga mansub shaxslarning nutq xususiyatlari, ularning tilga bo‘lgan munosabati, leksik va grammatik qurilishdagi farqlari chuqur tahlil qilinadi. Bolalar tilida soddalik va takror, o‘smirlar nutqida norasmiylik, kod almashtirish, raqamli uslublar, kattalar tilida esa barqarorlik, maqollashuv va madaniy-estetik ifodalar ustun turadi. Ushbu farqlar, bir tomondan, tilning moslashuvchanligini, ikkinchi tomondan esa avlodlar o‘rtasidagi lingvistik tafovutlarni ko‘rsatadi. O‘zbekiston jamiyati misolida olib borilgan kuzatuvlar yoshga xos til kodlari va ularning jamiyatdagi madaniy-ijtimoiy funktsiyalarini ochib beradi. Maqolada, shuningdek, yoshlar tilidagi o‘zgarishlarning til siyosati, ta’lim va madaniy uzluksizlikka ta’siri tahlil qilinadi. Bu yondashuv tilni nafaqat grammatika yoki fonetika darajasida, balki keng ijtimoiy kontekstda o‘rganishga xizmat qiladi.