BADIIY MATNDA EVFEMIZM VA DISFEMIZM HODISASINING LINGVOMADANIY IFODALANISHI - Tursinbayeva Shaxloxon (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Til – muloqot vositasi sifatida fikrlarni, xabarlarni, tuyg‘ularni yetkazish vositasi hisoblanadi. Insoniyat o‘z fikrini ifoda etishi uchun foydalanishi mumkin bo‘lgan ko‘plab til uslublari mavjud: so‘zlashuv, badiiy va majoziy. Ular ichida olam manzarasini lisoniy jihatdan aks ettirish va madaniy jihatdan individlarning fikrlash tarzini tadqiq qilishda majoziy uslub boshqalaridan ajralib turadi. Majoziy uslub – ko‘chma ma’noli so‘zlar orqali insonlarning fikrlarini uslubiy bo‘ydorlik bilan ta’sirchan tarzda ifodalash, shu bilan birga ularga murakkab ma’noni yuklashni anglatadi. Majoziy ma’noni nutqda bayon etishda unumli foydalaniladigan evfemizm va disfemizmlar ma’lum bir xalqning madaniyatini akslantiruvchi ko‘zgudir. Xususan, mazkur tadqiqot evfemizm va disfemizm hodisasining lingvokulturologiyaning asosiy birliklaridan biri bo‘lgan frazeologizmlar orqali ifodalanishi hamda ularning nutq tarkibida qo‘llanilishi kabi masalalarni o‘z ichiga oladi.