ХИВА ХОНЛИГИ ТАРИХ - Юлдашева Дилфуза, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Убайдуллахоннинг ҳукмронлиги узоққа чўзилмади. Убайдуллахон зулмига чидай  олмаган  хоразмликлар  Анушахоннинг  ворислари  бошчилигида бухороликларга  қарши  қўзғолон  кўтардилар.  Убайдуллахон  1538  йилда  яна Хоразмга  қўшин  тортди.  Хазорасп  билан  Хива  шаҳарлари  оралиғидаги Кардаронхос  деган  жойда  Бухоро  қўшинлари  мағлубиятга  учради.  Шайбонийлардан  озод бўлган Хоразмда энди ички курашлар авж олиб кетди. Шунингдек,  Урганч,  Кат,  Янги  шаҳар,  Хива,  Хазорасп  каби  шаҳарлар  ва вилоятлар  ҳукмдорларининг  марказдан  қочувчи  ҳаракатлари  кучайиб,  улар амалда  ўзларини  мустақил  ҳисоблар  эдилар.