EZGULIKKA YO’G’RILGAN QO’SHIQ - G’ulomjonova Odinaxon (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ezgulik – maʼnaviy-axloqiy kategoriyalar orasidagi eng muhim tushunchalardan biri.  Ezgulik  inson  faoliyatining  asl  mohiyatini  anglatadi,  Tangri  irodasining  inson qalbidagi  tajassumi  sifatida  namoyon  boʻladi.  “Ezgu  fikr,  ezgu  soʻz,  ezgu  amal” gʻoyasi “Avesto”dan tortib barcha muqaddas kitoblarda yetakchi oʻrin egallashi ham shundan.  Ezgulik  insonga  eng  kuchli  maʼnaviy  lazzat  bagʻishlaydigan,  uni  ijtimoiy shaxsga  aylantirib,  chinakam  baxt  sari  yetaklovchi  fazilat;  shaxsni  komillikka, jamiyatni esa yuksak taraqqiyotga yetkazuvchi yuksak qadriyat. U insonning axloqiy faoliyati  tufayli  muayyanlashadi,  yuzaga  chiqadi.  Uni  sinfiylik  yoxud  partiyaviylik qobigʻiga  oʻrash  mumkin  emas.  Chunonchi,  “sinfiy  dushman”ni,  yaʼni  biror-bir shaxsni yoki guruhni faqat boshqa sinfga mansub boʻlgani uchun jismonan yoʻqotish, qanchalik  boʻyab-bejalmasin,  ezgulik  boʻlolmaydi.  U  tom  maʼnodagi  yovuzlikdir. Totalitar tuzumlar mafkurasida ezgulikni bunday talqin etishning noilmiyligi, soxtaligi hozirgi kunda hammaga ayon.