BUNING NOMI - XUSNI XULQ - Yigitaliyeva Shirinoy, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Tarbiyaning  ikki  qismi  bor:  fazilatni    qo’riqlaydigan  go’zal  ahloq  va  yaramas yo’ldan, yomon ahvolga tushishdan asraydigan xushyorlik. Bolani to’kin sochinlikda, qimmatbaho  kiyimlar  kiyib  o’sgan  bolalardan,  bunday  dabdabali  hayotga  rag’bat uyg’otadiganlar davrasiga aralashib qolishdan asrash kerak. Chunki voyaga yetayotgan bola etiborsiz tashlab qo’yilsa, ko’p hollarda bu ahloqning tubanlashuviga sabab boladi . Natijada ,bola ulg’aygach, kazzob, xasadgo’y, o’g’ri,chaqimchi, qaysar, mahmadona, yengiltak,makkor, behayo,yaramas bir kimsaga aylanib qolishi mumkin.  Bulardan saqlanishning birdan - bir yo’li chiroyli tarbiya , keyin maktabda dars berish bilan mashg’ul bo’lmoq . Qachonki bolada chiroyli xulq, maqtovga arzigulik bir fe’l sodir bolsa , uni xurmat bilan sharaflamoq, ko’nglini quvontiradigan narsa bilan taqdirlamoq , ko’pchilik orasida bu feline  izhor etmoq zarur. Ba’zi holatlarda bir marta bu fe’liga xilof ish qilib qo’ysa, ayniqsa bola bu ishni yashirishga harakat qilsa ,uni ko’rmaganga  olish  foydaliroq  .  Chunki  bola  bunday  holda  aybidan  ortiqroq  jazoga tortilib  qolsa,jazo  aks  tasir  etishi,  aybini  ochilib  qolishiga  o’rganib,xatodan qo’rqmaydigan bo’lib qolishi ehtimol.