МУЗЕЙНИ ТАРАҚҚИЁТИ - Г. Назарова (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Музей  тараққиётининг  қийин  лаҳзаларида,  масалан,  унинг  очилишида, реконструкция  қилишда,  кўргазмалар  ташкил  қилишда,  юзага  келадиган муаммоларни ҳал қилиш учун маркетинг ва коммуникация усулларидан кўпроқ фойдаланилмоқда.  Музей  тадбирлари  иложи  борича  кўпроқ  ташриф буюрувчиларни жалб қилишни ўз олдига мақсад қилиб қўяди, улар кейинчалик нозиктаъб  ва  садоқатли  томошабинларга  айланади.  Ўз  аудиториясини кенгайтиришга  ҳаракат  қила  туриб,  музейлар  ўз  муассасасининг  нуфузини мустаҳкамлашга  ва  шериклар  билан  мунтазам  алоқаларни  ўрнатишга  ҳаракат қилишлари керак.