ДОППИ ТАРИХИ - Хусаинова М. (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Халқ амалий санъатининг энг оммабоп ва кенг тарқалган турларидан бири дўппи  бўлиб,  у  эркаклар,  аёллар  ва  болалар  миллий  кийимининг  ажралмас таркибий  қисми  ҳисобланади.  Дўппини  эслатувчи  бош  кийимларнинг  қадим ўтмишда  ҳам  мавжуд  бўлганлигини  тасдиқловчи  далилларни  археологик ёдгорликлар,  деворий  ёзувлар,  терракота  ҳайкалчалар,  ХV-ХVI  асрларга  оид шарқ миниатюраларида кўришимиз мумкин. Панжикент тасвирий санъатида ҳам бир  нечта  бош  кийим  тасвирлари  сақланиб  қолган.  Мовароуннаҳр  (ХV-ХVII асрлар)  ва  Самарқанд  (XVI  асрнинг  биринчи  ярми)  миниатюраларида аёлларнинг  турли-туман  бош  кийимлари  учрайди.  Қиз  болалар  ва  ёш  аёллар гардишли, қавилган думалоқ бахмал дўппиларни афзал кўрганлар.