CHET EL ELEMENTI BILAN MURAKKABLASHGAN ALIMENTGA DOIR XORIJIY SUD QARORLARINI TAN OLISH VA IJRO ETISH - Toshmatov Sardorbek Baxriddin o’g’li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada chet el elementi bilan murakkablashgan aliment majburiyatlariga oid xorijiy sud qarorlarini tan olish va ijro etish masalalari xalqaro xususiy huquq nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Global migratsiya jarayonlarining ortib borishi bilan birga alimentga oid xalqaro nizolar soni ham ko‘paymoqda. Tadqiqotda 2007-yilgi  Gaaga  Konvensiyasi,  Yevropa  Ittifoqining  “Maintenance  Regulation” reglamenti,  AQSH  va  boshqa  davlatlarning  yondashuvlari  qiyosiy  tahlil  qilinadi. O‘zbekiston Respublikasining amaldagi qonunchiligi, xususan Fuqarolik protsessual kodeksi  va  ijro  to‘g‘risidagi  qonunlar  asosida  mavjud  muammolar  ochib  berilgan. Xalqaro  konvensiyalarning  qamrovi,  yurisdiksiya  tamoyillari,  ijro  usullari  va qarorlarni rad etish asoslari asosida huquqiy muammolar ko‘rsatilgan va ularga yechim sifatida normativ takliflar ilgari surilgan.