XALQ O‘YINLARI – MA’NAVIYAT MANBAI VA TARBIYA MAKTABI - Davlatova Saidaxon Tojimuxammadovna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
ANNOTATSIYA.  Mazkur  maqolada  xalq  og‘zaki  ijodining  muhim  bo‘g‘ini bo‘lgan  xalq  o‘yinlarining  tarbiyaviy  ahamiyati,  ularning  milliy  o‘zlikni  anglash, ma’naviy  merosni  saqlash  va  yosh  avlodni  barkamol  etib  tarbiyalashdagi  o‘rni yoritilgan.  Muallif  xalq  o‘yinlarining  ildizlari  chuqur  tarixiy,  madaniy  va  ijtimoiy asosga  ega  ekanligini  ta’kidlab,  ularning  shakllanishi  totemistik  va  anmistik qarashlarga borib taqalishini ilmiy dalillar bilan ko‘rsatadi. “Alpomish”, “Shohnoma” kabi dostonlar hamda tarixiy manbalar orqali xalq o‘yinlarining shakli, mazmuni va tarbiyaviy yo‘nalishlari ochib beriladi. Ayniqsa, ot, o‘q-yoy, chavandozlik, merganlik kabi  o‘yinlar  vositasida  yosh  avlodda  jasorat,  fidoyilik,  jismoniy  tayyorgarlik  kabi fazilatlar shakllantirilganiga urg‘u beriladi.