FIZIKANI O’QITISHDA DEFORMATSIYA MAVZUSINI YORITISHDA ZAMONAVIY PEDAGOGIK YONDASHUVLAR - Jalolova Mohinabonu Xurshid qizi (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada fizika fanining muhim bo‘limlaridan biri bo‘lgan "deformatsiya" mavzusini o‘rgatishda zamonaviy pedagogik yondashuvlardan foydalanish imkoniyatlari yoritilgan. Maqolada deformatsiya tushunchasi va uning turlari faqat nazariy jihatdan emas, balki amaliy mashg‘ulotlar va hayotiy misollar asosida tushuntirilishi lozimligi ta’kidlanadi. O‘quvchilarning darsdagi faolligini oshirish, ularni mustaqil fikrlashga undash va mavzuni esda saqlashini osonlashtirish uchun interfaol usullar, klasterlar, aqliy hujumlar, tajribalar va muammoli savollarni qo‘llash samarasi muallifning shaxsiy kuzatuv va amaliyoti asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada axborot-kommunikatsiya texnologiyalari (AKT) vositalaridan, vizual modellar va animatsiyalardan foydalanish orqali mavzuni tushunarli va qiziqarli qilishga urg‘u berilgan. Maqsad — fizika darslarini jonlantirish va o‘quvchilar tafakkurini rivojlantirishda innovatsion metodlarning o‘rni va ahamiyatini ochib berish.