O’SIMLIKLAR CHIDAMLILIGI VA HIMOYALANISH FIZIOLOGIYASI - Rajabboyeva Shahlo (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola barcha tirik organizmlar muhitning biotik va abiotik omillariga moslashuv va noqulayliklaridan esa himoyalanish xususiyati haqida o’rganiladi.Bundan tashqari qo’zg’alish fiziologiyasi, fizik omillar,kimyoviy omillar, biologik omillar, hujayraning qo’zg’alish mexanizmi kabi ma’lumotlar ko’rib chiqiladi. Hujayraga kuchsiz ta’sirlar bo’lganda  ham Masalan, unga bo’yoq moddalarning yutilishi sitoplazmaning yorug’lik o’tkazishi va uning yopishqoqligi o’zgarisi hamda ta’sir kuchli bo’lgnda esa yuqoridagi hollarning teskari bo’lishi kabi jarayonlar tahlil qilinadi.