SURXONDARYO VILOYATIDA XUSUSIY OLIY TA'LIMNING SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISHI: TARIXIY TAHLIL - Abbosov Xayyom Muhamadinovich (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Mavzuning dolzarbligi:O‘zbekiston Respublikasining ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanish strategiyasi, xususan, ta'lim sohasida amalga oshirilayotgan keng ko‘lamli islohotlar zamirida aholining ta'limga bo‘lgan ehtiyojini qondirish, yuqori malakali kadrlar tayyorlash va global raqobatbardosh ta'lim muhitini yaratish maqsadi yotadi. Bu jarayonda xususiy oliy ta'lim muassasalari (OTM) muhim o‘rin tutmoqda.       So‘nggi yillarda O‘zbekiston Prezidenti Shavkat Mirziyoyev tomonidan qabul qilingan qator qaror va farmonlar, jumladan, 2019-yil 8-oktabrdagi “O‘zbekiston Respublikasi oliy ta'lim tizimini tubdan takomillashtirish va kompleks rivojlantirish chora-tadbirlari to‘g‘risida”gi PF-5847-sonli Farmon¹ va 2021-yil 26-martdagi “Ta'lim-tarbiya tizimini yanada takomillashtirishga doir qo‘shimcha chora-tadbirlar to‘g‘risida”gi PQ-5041-sonli qaror²kabi hujjatlar xususiy ta'lim sektorini rivojlantirishga keng imkoniyatlar yaratdi.       Surxondaryo viloyatida ham ushbu islohotlar natijasida bir qator xususiy OTMlar tashkil etilib, ularning faoliyati yo‘lga qo‘yildi. Viloyat aholisining katta qismi yoshlardan iborat bo‘lib, ularning aksariyati oliy ta'lim olishga intiladi. Shunga qaramasdan, davlat OTMlarining imkoniyatlari cheklangan. Xususiy OTMlarning paydo bo‘lishi va rivojlanishi ushbu muammoni hal etishga xizmat qilib, viloyatning ijtimoiy va iqtisodiy taraqqiyoti uchun muhim ahamiyat kasb etmoqda. Shu sababli, Surxondaryo viloyatida xususiy oliy ta'lim tizimining shakllanishi va rivojlanishini tarixiy tahlil qilish, uning o‘ziga xos xususiyatlari va istiqbollarini o‘rganish dolzarb ilmiy-amaliy masala hisoblanadi.