PAP-TEST VA HPV-TEST ASOSIDA BACHADON BO‘YNI SARATONINI ANIQLASH SAMARADORLIGI - Kurbanova Zumrad Chutbayevna,; Karimova Aziza Anvarovna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bachadon bo‘yni saratonini erta aniqlashda Pap-test va HPV-testning diagnostik samaradorligi tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari ushbu ikki skrining usulining o‘ziga xos ustun va kamchilik tomonlarini ko‘rsatib berdi. Pap-test ko‘proq sitologik o‘zgarishlarni aniqlashda qo‘llansa, HPV-test virusning mavjudligini aniqlash orqali yuqori sezgirlikka ega ekanligi ta’kidlandi. Shuningdek, ikki testni birgalikda qo‘llash bachadon bo‘yni saratonini erta bosqichda aniqlash imkoniyatini oshirishi qayd etildi. O‘zbekiston sharoitida ushbu testlarni keng qo‘llash ayollar salomatligini saqlash va kasallanish ko‘rsatkichlarini kamaytirishda muhim ahamiyat kasb etishi ko‘rsatildi.