ИБН ЖАРИР ТАБАРИЙ ТАФАККУРГА ЧОРЛОВЧИ ОЯТЛАР ТАФСИРИНИ БАЁН ЭТИШДА АСОСЛАНГАН ДАЛИЛЛАР - Нурали Мавланов (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Мақолада Ислом тафсир илмининг муҳим йўналишларидан бири сифатида Ибн Жарир ат-Табарийнинг (ваф. 923) “Жомиъ ал-баян ан таъвил оя ал-Қуръон” асари таҳлил қилинади. Асосий эътибор тафаккурга чорловчи оятларнинг шарҳига қаратилган бўлиб, муфассирнинг тафсир методологияси учта устунга – ваҳий, ривоят ва ақлий далилларга суянганлиги асослаб берилган. Мақолада Табарийнинг Қуръон оятларини изоҳлашда оят билан оятни тафсир қилиш, ҳадис ва саҳоба–тобеин ривоятларига таяниш, луғат ва араб адабиётидан фойдаланиш, шунингдек, ақлий ва мантиқий мулоҳазаларни қўллаш усуллари кўрсатиб берилган. Хулосада Табарий тафсири Ислом илмлари ривожида тафаккур ва илм-фан уйғунлигини намоён этувчи тарихий-методологик манба сифатида баҳоланади.