SURXON DAVLAT QO‘RIQXONASI HUDUDIDA TARQALGAN PHLOMIS L. TURKUMI TURLARINING BIOEKOLOGIYASI VA TARQALISHI - Ibragimov Akram Javliyevich,; Rajapova Nilufar Poʻlat qizi,; Xolmo`minova Mushtariy Bahriddin qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Phlomis L. turkumi Surxon davlat qo`riqxonasida to`gli hududlarda alohida o`rin egallaydi. Phlomis L. turkumi turlari Lamiaceae oilasiga kiruvchi o`simlik bo`lib, Surxondaryo  florasida o`ziga xos o`rin egallaydi. Ushbu oilaning hozirgi kunda yer yuzida 232 turkumga mansub 8,091 ta turi[12] uchraydi. Phlomis L. turkumini esa 110 ta turi[12] tarqalgan. Lamiaceae oilasi O`rta Osiyoda 53 turkum 462 dan ortiq turi[1] tarqalgan bo`lib, O`zbekistonda 25 turkum 123 ta turi[2] mavjud. Phlomis  turkumiga mansub 3 ta tur (Phlomis olgae, Phlomis spinidens, Phlomis thapsoides) Surxon davlat qoʻriqxonasida tarqalgan. Phlomis L. turkumiga kiruvchi ushbu turlar –tog` hududlarida keng tarqalgan . Tuproqning unumdorligi turning  ko'payishida va o'sishda muhim omil hisoblanadi. Ushbu maqolada ana shu turlarning morfologik belgilari, ekologik oʻziga xosliklari ,tarqalish joylari va ahamyatini  ilmiy jihatdan tahlil qilamiz. Tadqiqot natijalar ushbu turlarni saqlash va boshqa hududlarga moslashtirish imkoniyatlarini baholashda muhim ahamiyatga  ega.