ФАРМАКОМОРФОЛОГИЯ ЩИТОВИДНОЙ ЖЕЛЕЗЫ: РОЛЬ ТРИТЕРПЕНОВ В ФОРМИРОВАНИИ АДАПТИВНОГО ОТВЕТА - Дон А.Н.,; Нагай С.Г., (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Аннотация: Ушбу тадқиқотда эркак қўйонларда қалқонсимон безнинг морфофункционал ҳолатига тритерпенларнинг таъсири ўрганилди. Ладыгинозид ва дипсакозид 30 кун давомида қўлланилиб, эпителий баландлиги, коллоид улуши ва қўшма морфофункционал кўрсаткич морфофункционал кўрсаткич (СМП) каби параметрлар баҳоланди. Корреляцион ва регрессия таҳлиллари эпителий фаоллиги ва коллоид утилизацияси ўртасидаги функционал боғлиқликни аниқлади. СМП тиреоид фаолликни баҳолашда ишончли интеграл кўрсаткич сифатида тавсия этилади.